ABD,TÜRKİYE,İSRAİL VE BÖLGE POLİTİKASI

1)ABD-İsrail-Türkiye ekseninde bir şeyler oluyor.Üç ülke arasındaki ilşkiler anlık değişimler göstermez.Özellikle ABD bu konuda çok dikkatli hareket eder.Pentagon-Beyaz Saray’da en önemli masa “Türkiye Masası” Bu masada Türkiye ve bölgeyi çok iyi bilen çok sayıda uzman görev yapıyor.

2)ABD Türkiye’nin bölgede İsrail ile işbirliğine dayal müttefik olmayı öncelikli politika olarak görür.İsrail ile ilişkileri tehlikeli boyutta olan ülkeler herzaman ABD’nin hedefidir.Mavi Marmara olayından beri Türkiye İsrail ile sorun yaşıyor.ABD iki ülke arasında arabulucu durumda.

3)ABD Türkiye’deki İsrail karşıtlığının aynı zamanda ABD karşıtlığını da arttırıyor.ABD Türkiye’deki ABD karşıtlığının %87′lere çıkmasından rahatsızlığını Başbakan Erdoğan’a iletmişti.Mavi Marmara olayı ve bölgedeki gelişmeler ve Başbakan Erdoğan’ın söylemleri bu karşıtlığı iyice arttırdı.ABD için Türkiye’de kimin lider olacağının çok önemi yok.Hatta rejimin renginin de önemi yok.Birlikte çalışılıp çalışılamayacağına bakar.

4)ABD ve BM Mavi Marmara olayının içyüzünü biliyordu.”Bir akil kişi” olarak F.Gülen hoca ile mesaj verdiler.Hatırlarsınız F.Gülen “Keşke olmasaydı.Ama neden gittiniz?Yardım yapılacaksa, İsrail ile konuşularak yapılmalıydı”

5)Hatırlarsınız Mavi Marmara gemisi Antalya limanında hareket etmişti.10 civarında AK Parti milletvekili de gemiyle gitmek istemişti.Hükümet Milletvekillerin gitmesine izin vermemişti.(Bu çok anlamlı)

6)Mavi Marmara olayı tatsız bitti.9 kişi öldü.Çok sayıda yaralı ve gemidekiler gözaltına alındı gemiye el konulmuştu.Savaşa ramak vardı.ABD çok hızlı araya girdi ölü,yaralılar ve gözaltına alınanar serbest bırakıldı.Daha sonra gemi de iade edilmişti.O günden sonra Türküye-İsrail ilişkileri kötü gitti.Mavi Marmara olayı her iki ülke için “Açık havada şimşek çarpmış” gibi oldu.İsrail de şaşkındı.ABD de aracı oldu o savaş hali durdurulmuş oldu.

7)Fethullah Gülen”Gazze’ye böyle mi yardım gönderilir.İsrail ile konuşarak ve haber vererek bu yardım gönderilmeliydi”Diye açıklama yapmıştı.
Fethullah Gülen’e Ak Partililer çok kızmıştı.Ama,Gülen doğru bir şey söylüyordu.”Savaşa gider gibi yardım gemisi gönderilmez.Diplomasi diye bir şey var.Bu işler konuşularak yapılır”

8)Aslında,İsrail kadar biz de yanlış yapmıştık.Türkiye gibi büyük bir ülke “Korsan gibi” yardım gemisi göndermemeliydi.İsrail ile Diplomatik yollar açıktı.Hükümet’in İsrail ile ilişkileri iyiydi.HERON’lar (İnsansız hava aracı)Sipariş verilmiş ve bir kaç tanesi de teslim alınmıştı.

9)Mavi Marmara olayına kadar Türkiye İsrail-Filistin arasında arabulucuydu.Bu arabuluculuk Türkiye-İsrai-Filistin açısında iyi gidiyordu.İlşkiler o kadar iyiydiki,Şimon Perez,Filstin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Abdullah Gül ele ele TBMM’ye geldi.Hepimiz ayakta alkışlamıştık.Şimon Perez ve Mahmud Abbas TBMM’de çok güzel konuşmalar yaptılar.Perez bir de şiir okumuştu. http://t.co/4vguLXFFyk

10)Başbakan Erdoğan’ın gelmiş olduğu siyasi çizgi Yahudi karşıtlığı “Milli Görüş” çizgisi.Davos’ta Şimon Perez ile tartışması”Van Minüt” deyip terk etmesi Arap Halklarında sevgi seline döndü.Hiç bir Arap liderinin söyleyemediği sözleri Perez’e söyledi (Siz çocukları öldürmesini iyi bilirsiniz)Arap’ların Başbakan Erdoğan’a bu “Van Minüt”sevgisinin Arap Devletlerinin yöneticileri için rahatsız edici ve hiç önemi yoktu.

11)Başbakan bu “Gazze üzerinden gelen sevgi”nin hep süreceğini sandı.Ama,hiç bir Arap ülkesi bir Türk lider istemez.Bu geçici sevgiydi.Arap ülkelerin ders kitaplarına baktığınız zaman Osmanlı İmparatorluğu için hiç iyi şeyler yazmıyor.Kaddafi’nin “Osmanlı’nın torunlarını işçi olarak çalıştırıyorum”Dediğini hatırlayın.Sonra bölgedeki Arap Kral ve şeyhleri Başbakan Erdoğan’ı bir bir ABD’ye şikayet etmeye başladılar.Çünkü,Erdoğan Arap ülkeleri ve diğer müslüman ülkelerde Arap Kral ve Şeyhlerini de halklarına şikayet ediyordu.”Servetlerine servet katıyorlar,lüks içinde yaşıyorlar,servetleri ABD ve AB ülkelerinde”ABD ve İsrail bunu çok iyi kullandı.

12)ABD Türkiye -İsrail barışını istiyordu.ABD iki Fırkateyn hibe edecekti,İsrail tazminat ödeyecek-özür anlamına gelecek ifadeler kullanacaktı.Türkiye de bir jest yapacaktı.İsrail’in NATO’da bir ofis açmasına evet diyecekti.Bu görüşmeler yürüyordu.ABD Dıişleri Bakanı Kerry bunları konuşmaya gelmişti.ABD Dışişleri Bakanı Kerry uçaktayken,Başbakan Erdoğan’ın “Viyana’da Medeniyetler arası diyalog toplantısı”ındaki konuşması bomba düşmüş gibi oldu.

13)Başbakan Erdoğan “Siyonizm,Antisemitizm,Faşizm gibi İslamofobi de insanlık suçu sayılsın” Demesi ABD-BM-İsrail ve birçok AB ülkesi tarafından çok sert eleştirildi.Zaten Başbakan Erdoğan Suriye konusunda Obama ile yaptığı telefon görüşmesi kütü geçmişti.ABD Dışişleri Bakanı dönünce Türkiye ile ilişkiler yeniden masaya yatırılacak.ABD Erdoğan’sız bir Türkiye politikası geliştirebilirmiyizi tartışacak.Başbakan Erdoğan 4 aydan beri Obama’dan randevu beklediğini biliyoruz.Kerry bu randevu için bir davet yapacaktı ve gün açıklanacaktı.Kerry bu daveti yapmadı ve randevu belirsiz hale gelmiş oldu.

14)Obama bölgeye ilk seyahatini yakında İsrai’e yapacak,çok güçlü destek verecek.Başbakan Erdoğan şunu unutmamalıydı,İsrail ile kavga ABD ile kavga demektir.ABD çok yakında Cumhurbaşkanı Sayın Gül’ü üst seviyede ağırlarsa hiç şaşırmayın.Kerry-A.Gül diyalogu bunu gösterdi.Kerry çok ustalıkla Sayın Gül’e yakınlık gösterdi.Cumhurbaşkanı Gül de 5 yıl önceki fotoğrafı hediye etti ve Cumhurbaşkanlığı web sitesinde yayınladı.Hepsinin bir anlamı var.Bekleyelim görelim.

15)ABD .Başbakan Erdoğan ilşkisi artık hiç bir şekilde eskisi gibi olmayacak.ABD bölgedeki politikasını Başbakan Erdoğan ile götüremeyeceğine kanaat getird.ABD bir karar verecek.Neticeleri hergün farkedilecek.Diyeceksiniz k,”ABD mi bizim siyaseti belirler?” Kesinlikle EVET.Başbakan Erdoğan Ak Parti’yi kurarken ABD ve ABD’deki Yahudi lobisinin desteğini hatırlayın.Erdoğan Ne Başbakan ne de milletvekiliydi.Beyaz Saray “Devlet Başkanı protokolü” uyguladı.Tayyip Erdoğan’ı en üst seviyede ağırladı.ABD siyasetinde pek rastlanan bir durum değildi.Bu ilşkileri Yahudi lobisinin kurduğunu

16)Ya o gün ABD-Yahudi lobisi desteğini istemiyeceksiniz.Ya da bugün bu cepheyi oluşturmayacaksınız.ABD-Yahudi Lobisi bunu asla unutmaz.ABD artık Türkiye-İsrail ilşkilerinin düzeltilmesi için çaba göstermez.Bu rolü Mısır’a verdi zaten.Herhangi bir Devlet Başkanının veya diplomatın Gazze’ye gidebilmesi için Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin İsrail’i araması ile mümkün.Mesela,Gazze’ye gitmesi konusunda Katar Devlet Başkanı için izin aldılar.Başbakan Erdoğan için İsrail izin vermedi ve Erdoğan Mısır’da haber bekledi ve gidemedi.
17)Bu benim yorumum.Herkes katılacak diye bir şey yok.Karşı görüşleri okurum.Yanıldıklarım da olabilir.ABD Türkiye’yi değil kişileri gözden çıkarır.Bunu Özal ABD ilşkilerinde gördüm.Sabak-Akşam Özal ile telefonla konuşan ABD Başkanları Özal güç kaybedince, br baktık ki tekrar Genel Kurmay ile temasa başlamışlar onlarla konuşuyorlar.Özal ne zaman güç kaybetti? Körfez savaşına asker ve bir f16 filosunu gönderemedi.Genel Kurmay Başkanı istifa etti.ABD Özal’ı o gün bıraktı.

About feyziisbasaran

Feyzi İşbaşaran, Türk siyasetçi ve iş adamıdır. Anavatan Partisi kuruluşu çalışmalarında bulundu. Başbakan Özal'ın Başdanışmanı ve özel kalem müdürlüğünü yaptı. Ereğli Demir Çelik, Vakıf Bank yönetim kurulu üyeliği, Turban Turizm yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı oldu. 1991 Genel seçimlerinde Istanbul'dan Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu üyeliği ve Başkan vekilliğni yaptı. Anavatan Partisinde Merkez Karar yönetim kurulu üyeliği, Genel Başkan yardımcılığı ve Genel Sekreterlik yaptı. 2007'de Ak Parti'den Elazığ Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu üyeliği yaptı. 2009'da Ak Parti'de yaşadığı fikir ayrılığından dolayı istifa etti. TBMM'de Bağımsız Milletvekili olarak görev yaptı. Fenerbahçe Kongre üyesi ve Ankara-Kavaklıdere Tenis Kulübü üyesidir. İşbaşaran, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi'ni bitirdi. İngilizce biliyor evli ve iki çocuk sahibi. Feyzi Isbasaran is a Turkish politician and businessman. He worked for the establishment of Motherland Party. He was the Chief Advisor to the Prime Minister Turgut Özal and served as the Chief of Private Office. He conducted duties as Eregli Iron and Steal board member, Vakif Bank executive board member, Turban Tourism chairman of the executive board. After Özal became the President, he was on duty as the Chief Advisor to the President. He was elected as a Member of Parliament to Istanbul in 1991 general elections. He was the member and vice president of Turkish Grand National Assembly Human Rights Commission. He was the member of Central Decision-making and Execution Board of Motherland Party, was on duty as deputy leader and secretary-general of the party. He was elected as a Member of Parliament to Elazig from Ak Party. He was the member Turkish Grand National Assembly Environmental Commission. He resigned from Ak Party due to difference of opinion in 2009. He served in the parliament as an independent Member of Parliament. He is a member of Fenerbahce Congress and Ankara – Kavaklidere Tennis Club. Isbasaran graduated from Faculty of Business and Tourism at the Gazi University. He speaks English and he is married with two children.
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın